• Novinky

          • Rozšírili sme zbierku športových úspechov
            • Rozšírili sme zbierku športových úspechov

            • Včerajšok, 10. apríl 2024, sa zapíše do dôležitých dátumov Narnie, pretože sa naše dievčatá historicky po prvýkrát prebojovali do krajského kola turnaja SUPER FLORBAL POHÁR! V okresnom kole, ktoré sa uskutočnilo v Selciach, si vybojovali víťazstvo v troch z celkovo štyroch odohratých zápasoch. Najdôležitejší semifinálový zápas odohrali so ZŠ SNP, ktorú porazili 6:2 a vo finále proti domácim ZŠ Selce vyhrali 2:1.

              ,,Byť kapitánkou tohto skvelého družstva bol úžasný zážitok. Boli sme na ihrisku veľmi zohraté a mentálne veľmi silné. Vedeli sme ako na súpera a to bolo kľúčové. Som si istá, že na tento turnaj nezabudneme nie len my, ale ani organizátori a ostatné favorizované tímy, ktoré sme porazili," vyjadrila sa kapitánka tímu Noemi Golianová.

              Edita Uličná

          • Rekonštrukcia ihriska napreduje
            • Rekonštrukcia ihriska napreduje

            • Ukončili sme ďalšiu etapu rekonštrukcie oplotenia mestského športového ihriska, ktoré využíva aj naša škola. Pracovali sme na nej od novembra do začiatku Veľkej noci. Natreli sme 50 trojmetrových stĺpov a minuli 8 plechoviek farby. Do prác sa zapojili predovšetkým žiaci z DofE a tiež žiaci počas hodín technickej výchovy. Dobrovoľne sa pridali aj niektorí jednotlivci alebo deti z ŠKD. V ďalšej fáze začíname montovať napínace drôty, na ktoré sa zavesí a napne pletivo. Držte našim žiakom palce.

              Vlado Terem

          • Zamestnanci sa ponorili do hlbín
            • Zamestnanci sa ponorili do hlbín

            • Dvakrát do roka býva pre všetkých zamestnancov školy PODRAST, ktorý je odvodený od slovného spojenia "pedagogický odborný a duchovný rast". Sú to dni, kedy sa učitelia a ďalší zamestnanci zastavia, zamyslia a ponoria do hlbín svojho vnútra, aby podrástli pri službe deťom. Jarný PODRAST sa konal posledné dva dni pred veľkonočnými prázdninami. Prvý deň bol zameraný na odolnosť, motivácie, zodpovednosť a mnohé iné atribúty, ktoré je potrebné mať. Druhý deň sa niesol v duchu modlitieb a stíšenia sa pred Veľkou nocou. Účastníci sa vybrali na Kalváriu, kde sa spoločne modlili a pripomínali si Ježišovu cestu. Samozrejme, že nechýbali žarty, rozhovory a utužovanie vzťahov, pretože aj o tomto je PODRAST.

              Lukáš Závodník 

          • Pripravili sme sa na Veľkú noc
            • Pripravili sme sa na Veľkú noc

            • Minulý pondelok, 25. marca 2024, sa uskutočnil veľkonočný chapel v priestoroch miestnej Cirkvi bratskej. Skupinka žiakov a žiačok si spolu s učitelmi nacvičili zopár skladieb, ktoré spríjemnili atmosféru. Žiaci si vypočuli veľkonočné zamyslenie o čestnosti, pričom sa zapájali a odpovedali na otázky. Ku koncu nám verše z Biblie pomohli pohrúžiť sa do myšlienky čestnosti.Vďaka tejto akcii sme sa mohli stíšiť a viac sa pripraviť na prežívanie Veľkej noci.

              Monika Dugátová

          • Deň učiteľov sa oslavoval v predstihu
            • Deň učiteľov sa oslavoval v predstihu

            • Na Slovensku sa Deň učiteľov slávi 28. marca, kedy sa narodil J. A. Komenský. Tento rok to vychádza na prázdniny, a preto sa tento sviatok v Narnii oslávil skôr. Učitelia boli prekvapení, nie počas jedného, ale rovno dvoch dní. V piatok 22. marca ich prekvapili rodičia, ktorí pre nich počas prvej hodiny nachystali bohaté raňajky v školskej jedálni. Samozrejme, že o deti bolo postarené. Rolí učiteľov sa zhostili práve rodičia, ktorí odučili prvú hodinu. Učitelia zatiaľ mohli zotrvať pri kávičke, rozhovoroch a podobne. Druhé prekvapenie sa uskutočnilo v pondelok 25. marca, kedy boli učitelia prekvapení deťmi. Na stretnutí kráľov a kráľovien Narnie sa zástupcovia tried rozhodli, že každá trieda sa vyzbiera malú sumu, aby svojmu triednemu a tímovému triednemu dali ružu alebo čokoládu a týmto spôsobom im poďakovali za všetko, čo pre nich robia. Zbieranie peňazí, nákup a aj ďakovanie bolo celé v réžii detí, a to dalo celej akcii ešte osobnejší rozmer.
              Lukáš Závodník

          • Blíži sa jarná prednáška pre rodičov
            • Blíži sa jarná prednáška pre rodičov

            • Vážení rodičia, milí priatelia Narnie, v spolupráci s Radou rodičov Vás srdečne pozývame na prednášku pod názvom „ČO JE VLASTNE V TEJ SKRINI? Kto bol C.S. Lewis a prečo sme Narnia?“ Prednášajúcim bude vzácny hosť, odborník na dielo C. S. Lewisa, Marek Markuš. Prednáška sa uskutoční vo štvrtok, 18.4.2024 o 17:00 v budove 2. stupňa ZŠ Narnia. Všetci ste srdečne pozvaní. Viac o autorovi a anotáciu k prednáške nájdete v prílohe.

          • Videli sme hviezdy za jasného dňa
            • Videli sme hviezdy za jasného dňa

            • V stredu 20. marca sa na Slovensku uskutočnilo Testovanie 9. Tento čas využili triedy piateho a šiesteho ročníka, ktoré sa so svojimi učiteľmi vybrali na exkurziu do Žiaru nad Hronom. Cestou tam sme zažili viaceré dobrodružstvá- výluku, chýbajúce chodníky, betónovanie... Prvou zastávkou bol miestny park, kde si deti pozreli malú ZOO. Videli prasiatka, kenguru, kozy, kačky a mnohé iné. Okolo poludnia sme sa presunuli do krajskej hvezdárne, kde sme sa rozdelili na dve skupiny. Absolvovali sme videoprojekciu v hvieznej sále, prednáška o kozmickom počasí a niektorí z nás sledovali rôzne nebeské telesá zo strechy hvezdárne. Nasledoval výdatný obed v miestnom hoteli, kde sa o nás poriadne postarali. Veríme, že deti si z exkurzie odniesli nové poznatky a zážitky.
              Lukáš Závodník

          • Narnia otvorila svoje dvere
            • Narnia otvorila svoje dvere

            • Dňa 18.3.2024 sa v Narnii uskutočnil DOD, teda Deň otvorených dverí. Zavítali ku nám rodičia budúcich prvákov. Podujatie otvorila prednáška od pána riaditeľa Mareka Goliana, ktorý porozprával rodičom o tom, ako funguje naša škola. Nasledovala prehliadka I. aj II. stupňa, počas ktorej sa rodičia mohli pýtať rôzne otázky. Dúfame, že sa naša Narnia rodičom páčila a bude sa páčiť aj novým prvákom.

              Júlia Gallová

          • Pripomenuli sme si tajomstvo Veľkej noci
            • Pripomenuli sme si tajomstvo Veľkej noci

            • Vo štvrtok 21.3. ste mohli v našom areáli nájsť viaceré historické postavy v dobovom oblečení. Prečo? Trieda VII.B si pod vedením učiteľov pripravila pre žiakov I. stupňa aktivitu s názvom "Veľkonočný chodník." Každá trieda putovala pomyselnú cestu Ježiša, ktorú vykonal pred svojim ukrižovaním. Stretli sa s Pilátom, Petrom a mnohými ďalšími. Aj prostredníctvom tejto aktivity sa deti hlbšie ponorili do tajomstva Veľkej Noci a pripravili sa na jej lepšie prežitie.
              Lukáš Závodník

          • Z Narnijskej burzy sa stáva tradícia
            • Z Narnijskej burzy sa stáva tradícia

            • V uplynulú sobotu (16.3.2024) priestory našej školy opäť ožili v rámci štvrtej Narnijskej burzy. Hneď od rána, keď sa dvere otvorili, začali prichádzať prví zvedavci a naša jedáleň sa postupne naplnila. O 10:00 sme burzu otvorili aj pre širšiu verejnosť z Banskej Bystrice. Potešilo nás, že viacero návštevníkov prichádzalo nielen za účelom nákupu, ale aj pre atmosféru a príležitosť stretnúť sa s priateľmi pri dobrej káve. Burzu pomáhalo zabezpečiť 14 dobrovoľníkov, vrátane žiačok, ktoré neúnavne pomáhali počas celej akcie. Vďaka 23 predávajúcim sa nám podarilo uskutočniť 72 nákupov a predali sme 250 predmetov. Taktiež sme mali pripravené 3 stoly plné vecí na darovanie pre tých, ktorí potrebujú, a množstvo hračiek, šiat a športových potrieb sme odovzdali Humanitárnemu centru materiálnej pomoci. Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na tomto výnimočnom dni, a tešíme sa na našu budúcu akciu už v apríli.

              Za Radu rodičov 
              Jojo Toth

          • Do Narnie prišla vzácna návšteva
            • Do Narnie prišla vzácna návšteva

            • Uplynulé dva mesiace sa v Narnii uskutočnila zbierka sviečok pre potreby Ukrajiny. Akcia pod taktovkou IX.B priniesla neočákavaný výsledok- 10 plných krabíc sviečok. Tieto sviečky poputujú na Ukrajinu, kde sa vosk roztopí a vyrobia sa nové- zákopové sviečky, ktoré poskytnú teplo ľuďom v domácnostiach zničených vojnou.

              Iniciatívu žiakov prišiel v pondelok 11.3.2024 oceniť pán Ing. Eduard Buraš, ktorý je odborným poradcom komisára pre práva detí Ukrajiny a predseda Asociácie Feman. Prebral si nachystané krabice, vypočul si informácie o celom projekte a vyjadril svoju vďaku v mene všetkých, ku ktorým sviečky poputujú. Tiež sa podelil o svoje zážitky z Ukrajiny, priniesol čerstvé informácie o situácii z hraníc a ukázal žiakom zaujímavé videá a fotky zo samotnej prípravy zákopových sviečok. Veríme, že aj táto snaha našich žiakov pomôže tým, ktorí to teraz veľmi potrebujú.
              Lukáš Závodník

          • Opäť sa uskutoční Narnijská burza
            • Opäť sa uskutoční Narnijská burza

            • Pozývame Vás na Narnijskú burzu, ktorá sa uskutoční v sobotu 16. 3. 2024 od 9:00 - 12:30 v školskej jedálni. 

              ➡️ Bližšie informácie, inštrukcie a registráciu nájdete na: https://bit.ly/narniaburza🛒

              Predávať a kupovať budeme:

              - detské knihy a hračky
              - športové potreby letné aj zimné: lyže, sánky, bežky, snowboardy, korčule, bicykle, kolobežky, skateboardy, prilby, okuliare, chrániče, lopty, športové vybavenie a príslušenstvo
              - športové oblečenie: lyžiarske vetrovky, otepľovačky, kombinézy, overaly, čiapky, rukavice... 

              ℹ️ Dôležité informácie:
              - prihlasovanie do piatku 15:00
              - zber predávaných vecí v piatok 15.3. od 16:30 - 19:00 v jedálni- o samotný predaj sa v sobotu postarajú naši dobrovoľníci
              - všetky predávané veci musia byť označené, kompletné, funkčné, čisté a v stave v akom by ste si ich aj vy kúpili
              - výťažok z burzy bude použitý na komunitné projekty školy

              Budeme mať znovu aj stôl na veci, ktoré by ste chceli darovať. Stále môžu niekomu urobiť radosť, kľudne ich prineste aj neoznačené. Zapojiť sa ako predávajúci je jednoduché a Vaše deti vám s prípravou vecí určite rady pomôžu. Ak by ste sa chceli zapojiť ako dobrovoľníci, napíšte nám to prosím na konci registračného formulára.Tešíme sa na Vás!

              Rada rodičov ZŠ Narnia BB

          • Siedmaci sa vybrali do Tajova
            • Siedmaci sa vybrali do Tajova

            • Možno sa pýtate, čo sa nachádza v Tajove. Naše slovenčinárky to veľmi dobre vedia, a preto 6.3.2024 zobrali našich siedmakov do Domu J. G. Tajovského v spomínanej dedine. Dozvedeli sa o tomto významnom slovenskom spispisovateľovi a pozreli si rôzne predmety z jeho života. Súčasťou exkurzie bola aj návšteva miestneho cintorína a Kalvárie. Celá literárna exkurzia priniesla, okrem nových vedomostí, pevnejšie priateľstvá a hlboké rozhovory.

              Lukáš Závodník

          • Úspešne sme ukončili prvý polčas
            • Úspešne sme ukončili prvý polčas

            • 31. január bol v Narnii dňom bohatým na aktivity. Okrem karnevalu, ktorý sme vám spomenuli v predchádzajúcom článku, sa uskutočnil polročný Chapel a Celebration. Celebration na I. stupni bol zameraný na tému pomoc. Nechýbali piesne, zamyslenia, modlitba a oceňovanie žiakov za prvý polrok. Na druhom stupni sa Chapel niesol v duchu zodpovednosti. Spoločne sme si zaspomínali na chvíle z uplynulého polroka, ocenili najúspešnejších žiakov... Prihovorili sa nám rôzni hostia, ktorí nám poďakovali za našu dobrovoľnícku pomoc a službu, ktorou sa venujeme druhým. Samozrejme, že po skončení programu sa deti vybrali do tried, kde dostali "polročné vysvedčenia". Nasledujúce dni si triedy mohli vybrať z rôznych aktivít, ktoré boli odmenou za ich polročné snaženie. Niektoré triedy boli v kine, niektoré v jump aréne a niektoré si v škole zorganizovali nocovačku.

              Lukáš Závodník

          • Harry Potter v Narnii?
            • Harry Potter v Narnii?

            • V stredu 31. 1. 2024 sa v Narnii uskutočnil karneval. Deti prvého stupňa prišli do školy oblečené za rôzne postavy, vrátane Harryho Pottera, ktorý bol zjavne najobľúbenejšou postavou.

              Pani učiteľky a vychovávateľky pripravili veľkú diskotéku a rôzne tanečné súťaže, napríklad o najkrajší kostým.  Nechýbalo bohaté občerstvenie, stoličkový tanec a mnoho ďalšieho. Program sa konal doobeda aj poobede. Tešíme sa na ďalší karneval.
               

              Júlia Gallová

          • Narnia vycestuje do ďalekého Írska
            • Narnia vycestuje do ďalekého Írska

            • Erazmus plus je projekt, ktorý sa umožňuje učiteľom vzdelávať v zaujímavých témach v rôznych oblastiach Európy. Po úspešných turnusoch pre učiteľov sa Erazmus plus ponúka aj prvým žiakom, ktorí v máji vycestujú do Dublina v Írsku.


              Podrobé informácie: 
              ​​​
              KTO?
              Žiaci 8. a 9. ročníka

              KAM? na školu v Dubline (Írsko)

              KEDY? Medzi 18. a 29. májom 2024

              AKO DLHO? 7 - 8 dní

              AKO? Letecky

              KOĽKO? Pre tvoju rodinu 0 Eur, pre Erasmus plus veľa 

              KOĽKÍ ŽIACI? 12 - 13 žiakov

              NAČO? ...hm! To nám povedz TY!

              DEADLINE PRIHLÁŠOK: 9. 2. 2024

               

              ČO TREBA, ABY SI BOL ÚSPEŠNÝM KANDIDÁTOM?  

              COVER LETTER  / VIDEO = MOTIVAČNÝ LIST / VIDEO V ANGLIČTINE

               

              Je potrebné odpovedať na nasledujúce otázky:

              WHY DO YOU WANT TO PARTICIPATE IN ERASMUS PLUS STUDENT MOBILITY?

              WHAT DO YOU WANT TO LEARN?

              WHAT ARE YOUR EXPECTATIONS?

              WHAT BENEFITS WILL MOBILITY BRING TO YOU?

              WHAT BENEFITS WILL MOBILITY BRING TO OUR SCHOOL?

              HOW COMMITTED TO KEEPING THE CONDITIONS AND FULFILLING ALL REQUIREMENTS ARE YOU?

              PROVE TO US YOU HAVE A GROWTH MINDSET AND YOU ARE WILLING TO ACCEPT NEW CHALLENGES.

               

              Svoj motivačný list / video pošli na email: vierka.mondzo@narniabb.sk najnejskôr do 9. 2. 2024.

              Predmet emailu: Erasmus student mobility
               


              Kritériá pre úspešný výber kandidáta:
              motivačný list / video + pohovor,  znalosť angličtiny, akademické výsledky a účasť v súťažiach, reprezentatívne správanie a rešpektovanie autorít, zapojenie v mimoškolskej činnosti a dobrovoľníctve, schopnosť komunikovať s cudzími a v cudzej krajine, psychická odolnosť, odporúčanie triedneho učiteľa, platný cestovný pas alebo OP, súhlas rodičov

          • Aj vy ste túto zimu lyžovali?
            • Aj vy ste túto zimu lyžovali?

            • Siedmaci áno! Vybrali sa na lyžiarsky výcvik, ktorý sa uskutočnil 15. - 20.1.2024 na Táloch. Boli rozdelení do skupín od 1 (pokročilí) po 4 (začiatočnící), podľa toho ako vedia lyžovať. Na lyžiarskom výcviku sa zúčastnili nielen lyžiari, ale aj snoubordisti, ktorých sprevádzala a učila pani učiteľka Editka Uličná. Okrem športu nechýbali zábavné a formačné programy. Nemohlo sa vynechať ani fandenie Petre Vlhovej. Júlia Gallová, žiačka 7.B povedala: “Škoda, že Petra nevyhrala, išlo iba o sekundy.” Jeden deň venovali regenerácii a navštívili miestny welnes.
              Nella Kubajdová, Klára Plachá

          • Spúšťame zbierku pre deti na Ukrajine
            • Spúšťame zbierku pre deti na Ukrajine

            • Milí rodičia a priatelia školy. Možno v týchto dňoch premýšľate čo s adventnými sviečkami, ktoré o rok už určite nepoužijete...Dobrá správa je, že to, čo sa nám zdá ako nepotrebné, môže mať pre niekoho veľkú hodnotu. Konkrétne pre maminy s deťmi na Ukrajine a ukrajinských vojakov, ktorí tieto sviečky môžu použiť na svietenie a ohrievanie jedla.
              My žiaci 9B preto štartujeme akciu „SVETLO  a TEPLO pre deti na UKRAJINE“ kde zbierame sviečky (napr. z adventných, vianočných vencov, sviečky nové i staré, sviečky polámané i obhorené), vosk aj parafín, taktiež baterky, svietidla, čelovky...Všetko, čo môže zohriať a čo svieti........ Prineste nám ich najbližší mesiac na vrátnicu v oboch budovách. Tieto budú následne spracované a odovzdané konkrétnej ukrajinskej škole/ detskému domovu/ rodinám. To všetko v spolupráci so združením FEMAN. O výsledku akcie vás budeme informovať a už vopred ďakujeme za vaše zapojenie. Každá sviečka sa počíta!
              Žiačky a žiaci 9B

          • Vianočný dom pomáha deťom
            • Vianočný dom pomáha deťom

            • Uplynulý štvrtok- 14. decembra, bol pre Narniu výnimočný. Nastala dlhoočakávaná udalosť v podobe Vianočného domu. Aj tento rok bol zorganizovaný s cieľom priniesť radosť, zábavu a prispieť na dobrú vec. Výťažok z akcie, ktorý predstavuje sumu 1800€, poputoval pre ZŠ pri Detskej fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici. Táto škola zabezpečuje vzdelanie chorým deťom, ktoré musia byť hospitalizované.

              Akcia bola plná talentovaných vystúpení od našich študentov. Piataci a siedmaci nám ukázali svoje herecké schopnosti prostredníctvom rôznych scénok. Šiestaci si vytvorili útulnú atmosféru štedrovečernej hostiny, ôsmaci nás prekvapili scénkou na rôzne typy ľudí na Vianoce a priniesli domácu verziu filmu "Sám doma". Deviataci si pripravili escape room a vianočný kvíz. Nezaostávali ani najmladší študenti na prvom stupni, kde na rodičov čakali vianočné besiedky, divadlá, scénky, piesne a mnehé iné vystúpenia.

              Bolo nám potešením byť svedkami tohto úžasného aktu solidarity a dobročinnosti zo strany našich študentov. Okrem vystúpení mohli žiaci skúsiť svoje obchodné schopnosti predávaním v stánkoch, pričom platobnou jednotkou boli "narnijské levy". V stánkoch ste si mohli zakúpiť rôzne produkty, od punča až po háčkované čiapky. Celé podujatie bolo zakončené vystúpením učiteľského speváckeho zboru.
              Nella Kubajdová

          • Anglická olympiáda preverila mnohých
            • Anglická olympiáda preverila mnohých

            • V uplynulých dňoch sa na našej škole uskutočnila olympiáda v anglickom jazyku. Sily si zmerali viacerí šikovní lingvisti a komunikátori, a presvedčili nás, že angličtina je jednoznačne ich "cup of tea!"

              Blahoželáme všetkým úspešným riešiteľom a žiakom, ktorí sa umiestnili na prvých priečkach: 
               

              Kategória 1A (5. - 7.ročník)

              1.miesto: Krištofík Tomáš, VII.B

              2.miesto: Čevela Jakub Leonard, VII.B

              3.miesto: Tóth Jakub, VII.B
               

              Kategória 1B (8. -  9.ročník)

              1.miesto: Sedláčková Sophia Helena, VIII.A

              2.miesto: Baláž Matej, VIII.A

              3.miesto: Bečková Michaela, IX.B
               

              Kategória 1C (anglofónni žiaci)

              1.miesto: Brenkusová Ella, IX.A

              2.miesto: Málik Ondrej, VI.B

              3.miesto: Peach Lily Grace, V.A

              Mgr. Vierka Mondzo
               

    • Kontakty

      • Základná škola Narnia, Okružná 2, Banská Bystrica
      • 0948 900 135
      • Okružná 2 97404 Banská Bystrica Slovakia
      • 42002931
      • 2022232212
      • Číslo účtu (IBAN): SK1102000000002207431659 Variabilný symbol: dátum narodenia dieťaťa v tvare DDMMRRRR Konštantný symbol: 0558 Špecifický symbol: 999 (resp. číslo krúžku) Účel platby: meno dieťaťa + škola (resp. názov krúžku)
    • Prihlásenie