• Novinky

            • Okresné kolo Pytagoriády

            • 13. a 14. apríla 2021 sa konalo okresné kolo Pytagoriády, na ktorom nás úspešne reprezentovalo 25 žiakov našej školy.

              Z toho v kategórii P4:

              1. miesto: Adam Cimerman 

              2. - 3. miesto: Matúš Minarovič

              Gratulujeme a tešíme sa z ich úspechu!

          • Angažovaná škola
            • Angažovaná škola

            • Naša Narnia sa v tomto roku zapojila do národného oceňovania s názvom Angažovaná škola – národná cena za service learningový projekt, ktoré sa realizuje pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a ktorý je súčasťou Regional Award for Successful Service-Learning Practice in Central and Eastern Europe.

              Podľa požiadaviek sme zdokumentovali aktivitu našich dobrovoľníkov v Domove dôchodcov, priblížili sme jej podstatu a význam projektu dobrovoľníctva na našej škole. Národné oceňovanie pripravila Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií. Na národnej úrovni  Narnia zvíťazila, získala titul Angažovaná škola a postúpila tým do medzinárodného kola.

            • Mikuláš

            • Aj tento rok ku nám prišiel. Síce trochu v predstihu, ale zas radšej skôr ako nikdy. No nie? :)


          • Koľko lásky sa zmestí do krabice?
            • Koľko lásky sa zmestí do krabice?

            • Milí rodičia, deti, kolegovia, už je tu tenčas, keď sa opäť zapojíme do zbierky "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok". Tí, ktorí ste sa zapojili už vlani tak viete, tí, pre ktorých je to novinkou - napíšem viac. Zbierka je pre ľudí v Domovoch dôchodcov - my zbierame konkrétne pre "náš" domov na Jilemnického ulici. Ide o to, že je potrebné nejakú krabicu (nemusí byť nutne od topánok) obaliť vianočným papierom - ale tak - aby sa dala otvoriť a skontrolovať jej obsah. To znamená zvlášť obaliť spodok a zvlášť vrch krabice, potom previazať stuhou. Do krabice môžete dať veci vhodné pre dôchodcov (kozmetiku, sprchové gély, šampóny, krém na ruky, krížovky, nejakú sladkosť, hrnček, ponožky, šál, čiapku, rukavice, deku, vankúšik, nejakú drobnosť pre radosť, pozdrav od detí..). Preto túto zbierku začíname už skôr, lebo aj krabice budú musieť byť nejaký čas v "karanténe". V domoch teraz platia veľmi prísne opatrenia. Každá krabica, ktorú prinesiete, urobí radosť konkrétnemu človekovi. Ak sa rozhodnete do tejto zbierky zapojiť, krabice, prosím, odovzdajte na vrátnici u Alenky Plavcovej.

            • Vianočná pošta 2020

            • Naša škola sa zápaja aj do inej, tiež veľmi peknej aktivity. Väčšina detí z prvého stupňa už vyrába pozdravy s pani učiteľkami v škole, ale môžete spolu vyrobiť nejaké aj doma. (Druhostupniari opäť dostanú dobrobody). Kreativite sa medze nekladú. Začiatkom decembra dostame konkrétne mená a adresy ľudí v domovoch po celom Slovensku, teda deti napíšu prianie už konkrétnemu človekovi. Pozdravy potom hromade zo školy odošleme. Teda opäť, ak by ste sa chceli s nami do tejto akcie zapojiť, napíšte na mail zuzka.buciova@narniabb.sk, že vyrábate, ja Vám potom pošlem konkrétne meno človeka. Napísaný pozdrav potom doneste našej Alenke a spolu ich odošleme. Krásne predvianočné tvorenie a ďakujeme.

          • Snažíme sa pomáhať
            • Snažíme sa pomáhať

            • Nakoľko v súčasnej situácii naši dobrovoľníci stále nemôžu navštevovať ľudí v Domove dôchodcov, hľadali sme spôsob, ako stáť aj v tejto dobe pri nich. Jednou z možností bol a stále je predaj rúšok (aktuálne u našej Alenky na vrátnici v budove A). Do dnešného dňa sa vďaka všetkým Vám zatiaľ podarilo vyzbierať úžasných 396 eur, za čo Vám chceme úprimne poďakovať. Peniaze pred Vianocami odovzdáme p.riaditeľke Janke Dupákovej.

              Veľké poďakovanie patrí pani učiteľke Zuzke Búciovej, za jej šikovnosť a vytrvalosť pri šítí stoviek originálnych rúšok. 

            • Vyhodnotenie zberu papiera

            • V mesiaci október prebehol na našej škole zber papiera. Počas týždňa sa vyzbieralo 5064,4 kg papiera. Do zberu sa zapojilo 106 žiakov 1. a 2. stupňa z  celkového počtu  392 žiakov. Triedy a aj jednotlivci s najväčším počtom prineseného papiera budú, kvôli epidemiologickým opatreniam, odmeňovaní osobitne v rámci svojej triedy a nie na Celebration alebo Chapel. 

              V prílohe si môžete pozrieť, ako sa jednotlivým triedam darilo. 

              Aj do budúcna plánujeme v tejto aktivite pokračovať. Najbližší zber papiera plánujeme uskutočniť v jarnom období. 

              Všetkým zúčastneným ďakujeme. 

          • Usmernenie v súvislosti s celoplošným testovaním Covid-19
            • Usmernenie v súvislosti s celoplošným testovaním Covid-19


            • Vážení rodičia, 


              v súvislosti s pripravovaným plošným testovaním na Covid-19 a následným návratom do školy v utorok 10.11. Vám chceme dať do pozornosti niekoľko informácií, ktoré vyplývajú z usmernenia Ministerstva školstva SR:

              1. Pri nástupe do školy predloží zákonný zástupca žiaka Vyhlásenie o bezinfekčnosti. Je priložené v prílohe tejto správy, no najnovšie ho môžete odoslať aj elektronicky prostredníctvom Edupage – obrazový návod

              Deti nad 10 rokov (žiaci štvrtého ročníka)

              2. Z usmernenia Ministerstva školstva v čase platnosti Uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 678 z 22. októbra 2020 vyplýva, že dieťa nad 10 rokov je povinné sa preukázať aj negatívnym testom. Pritom môže nastať niekoľko možností. Pre lepšiu orientáciu sa ich pokúsime popísať: 

              a) žiak sa testovania zúčastní – je negatívny a aj jeho rodinní príslušníci sú negatívni – žiadny problém, pokračuje v prezenčnej forme vyučovania – žiak sa preukáže negatívnym testom, rodič predloží vyhlásenie o bezinfekčnosti dieťaťa

              b) žiak sa zúčastní testovania – je negatívny – rodinný príslušník v spoločnej domácnosti je pozitívny – žiak ostáva v karanténe

              c) žiak sa zúčastní testovania – je pozitívny – ostáva v karanténe – ospravedlňuje lekár

              d) žiak sa testovania nezúčastní – žiak ostáva v karanténe, neúčasť ospravedlňuje rodič

              Certifikát o negatívnom teste predloží žiak triednej učiteľke v utorok ráno. 

              Tieto informácie sa týkajú žiakov 1.-4. ročníka, ktorí sa učia prezenčnou formou. Žiaci 5.-9. ročníka pokračujú naďalej v dištančnej forme. 

              Vážení rodičia, celá naša krajina stojí pred náročnou skúškou. Všetci chceme chrániť naše zdravie, zdravie našich blízkych či ľudí v našom okolí.  Chceme Vás v mene vedenia našej školy vyzvať, aby ste išli na test. Iste máme viacero otázok, ohľadom významu, či spoľahlivosti testov, no napriek tomu je test jednoduchá možnosť, ako môžeme zistiť náš zdravotný stav a spomaliť tak priebeh pandémie na Slovensku. Verím, že aj týmto testovaním a naším zodpovedným prístupom sa čoskoro budeme opäť môcť vrátiť do škôl, čo si všetci túžobne želáme.  

              v mene vedenia ZŠ Narnia

              Marek Golian

              Vyhlásenie o bezinfekčnosti 10.11.pdf

          • Zmena organizácie vyučovania od 26.10.2020
            • Zmena organizácie vyučovania od 26.10.2020

            • Vážení rodičia,

              rozhodnutím Krízového štábu SR prechádza II. stupeň od 26.10.2020 na dištančnú formu vzdelávania. Všetky dôležité informácie dostanú rodičia žiakov 5.-9. ročníka mailom. Vyučovanie na I. stupni, ako aj Školský klub detí prebieha v nezmenenom formáte. 

          • Zmena organizácie vyučovania
            • Zmena organizácie vyučovania

            • Vážení rodičia,

              dovoľujeme si Vás informovať o zmenách v organizácii vyučovania v súvislosti s novým usmernením ministerstva školstva, ktoré začnú platiť od zajtra, 13.10.2020.

              • škola sa otvára o 7:20, prebieha ranný filter
              • RUŠÍ SA ranný klub
              • Školský klub na I. stupni bude skrátený do 16:00 a prebieha v jednotlivých oddeleniach
              • Rest time na II. stupni sa ponúka len pre žiakov piatych ročníkov
              • RUŠÍ SA krúžková činnosť

              Zber papiera sa presúva až na budúci týždeň od 19.-23.10. Papier môžete priniesť ráno v čase medzi 7:30-8:00. V prípade iného času, prosím, kontaktujte pána školníka na čísle 0903 530 134, maximálne však do 16:00.

              Ďakujeme za spoluprácu!

              vedenie ZŠ Narnia

          • Ponuka krúžkov v ZŠ Narnia
            • Ponuka krúžkov v ZŠ Narnia

            • Vážení rodičia, na webe školy je zverejnená ponuka záujmových krúžkov ponúkaných našou školou v šk. roku 2020/21. Prihlasovanie na krúžky bude prebiehať online formou v pondelok 7.9. od 17:00. Viac informácií ohľadom prihlasovania zverejníme v sekcii "Záujmová činnosť".

          • Začíname...
            • Začíname...

            • Vážení rodičia, 

              čochvíľa sa opäť otvoria brány Narnie a začne sa nový školský rok. Keďže sme sa stále nedostali spod hrozby COVID-19, začiatok nového školského roku, podobne ako záver toho minulého, bude netradičný a plný viacerých obmedzení, ktoré majú slúžiť na ochranu zdravia všetkých narnijčanov a ich blízkych. Preto Vás prosíme o dôsledné prečítanie nasledovných pokynov. 

              Ministerstvo školstva vydalo manuál pre školy, podľa ktorého budeme postupovať a prispôsobíme mu chod školy. Celý si ho môžete prečítať na tejto adrese: https://www.minedu.sk/data/att/17073.pdf

              Tieto opatrenia sa Narnie dotknú nasledovne:

              Začiatok školského roku: 

              -       2.9. o 7:45 otvorenie budovy školy

              -       nie je povolené organizovať spoločné otvorenie šk. roku na školskom dvore

              -       prvácke pani učiteľky počkajú svojich žiakov na školskom dvore a spolu odídu do tried

              -     žiaci ostatných ročníkov idú rovno do svojej triedy

              -       pri vstupe do budovy bude prebiehať ranný filter (meranie teploty a dezinfekcia rúk)

              -       žiaci prvého stupňa majú odporúčané nosiť rúška, ostatní žiaci povinne nosia rúško všade vo vnútorných priestoroch školy, vrátane svojej triedy 

              -       rodičia do interiéru školy nevstupujú

              -       rodičia prvákov si zakúpia čip potrebný pre stravovanie v školskej jedálni pred vchodom do budovy A (1. stupeň)

              -       vjazd na parkovisko školy je povolený, no vyzývame na zvýšenú opatrnosť a vzájomnú ohľaduplnosť

              -       žiaci v triedach odovzdajú triednym učiteľom vyplnené tlačivá „Zdravotný dotazník“ a „Vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti dieťaťa“ (v prílohe)

              -       program prvého školského dňa bude trvať do 10:00

              -     o 10:00 odprevadia pani učiteľky prvákov na školský dvor, kde si ich vyzdvihnú rodičia

              -     rodičia ostatných žiakov kontaktujú svoje pani učiteľky alebo vychovávateľky telefonicky alebo cez vrátnicu (podobne ako v júni)


              Prevádzka školy od 3.9. do 14.9.:

              -       škola sa v tomto období otvára o 7:30

              -       neprebieha ranný klub

              -       Školský klub na I. stupni trvá do 16:00

              -       Školský klub na II. stupni (Rest time) sa organizuje len pre piaty ročník do 16:00

              -       pred vstupom do budovy sa vykonáva ranný filter

              -     rodičia do interiéru školy nevstupujú s výnimkou rodičov prvákov (jeden rodič na jedno dieťa)

              -       žiaci prvého stupňa majú odporúčané nosiť rúška, ostatní žiaci povinne nosia rúško všade vo vnútorných priestoroch školy, vrátane svojej triedy 


              Stravovanie v školskej jedálni:

              • stravovanie bude zabezpečené v štandardnom režime
              • obedy sú stále “zadarmo”, až do konca kalendárneho roku
              • obedy je možné si objednať na termináloch v oboch budovách alebo cez edupage
              • viac sa dozviete v samostatnom dokumente o školskom stravovaní (odporúčame pozorne prečítať najmä novým stravníkom)

               

              Rodičovské stretnutia:

              -       budú organizované online cez platformu ZOOM s výnimkou 1. a 5. ročníka

              -       2.9. o 16:00:

              o    1. A na chodbe v budove A (prvý stupeň)

              o    1. B v jedálni

              -       3.9. o 16:00 – 5.A v jedálni

              -       4.9. o 16:00 – 5.B v jedálni

              -       je potrebné priniesť si vlastné pero

              -       o konaní ostatných rodičovských stretnutí Vás budú informovať triedni učitelia

               

              Tlačivá a potrebné dokumenty:

              -       žiaci v prvý deň dostanú od triednych učiteľov niekoľko tlačív, ktoré rodičia doma vypíšu a pošlú po deťoch späť triednemu učiteľovi

              -       na našej web stránke budú zverejnené vzory vyplnených tlačív


              Záujmová činnosť na škole:

              • záujmová činnosť bude prebiehať od 1.10. 
              • prihlasovanie na krúžky bude prebiehať online na web stránke školy

               

              Ďalšie povinnosti rodičov vyplývajúcich z nariadenia MŠ SR a ÚVZ SR:

              -       zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode žiaka do základnej školy a pri odchode žiaka zo základnej školy resp. školského klubu detí (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk v zmysle aktuálnych opatrení ÚVZ SR)

              -       zabezpečí pre svoje dieťa každý deň dve rúška (jedno náhradné, musí mať pri sebe v prípade potreby) a papierové jednorazové vreckovky

              -       dodržiava pokyny riaditeľa školy, ktoré upravujú podmienky prevádzky konkrétnej základnej školy a školského klubu detí na školský rok 2020/2021

              -       predkladá pri prvom nástupe žiaka do základnej školy čestné vyhlásenie alebo po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní viac ako tri dni predkladá písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie

              -       V prípade, že u dieťaťa/žiaka je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19, bezodkladne o tejto situácii informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľa školy. Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu/žiakovi nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom. Za týchto podmienok je dieťa (žiak) zo školy vylúčené.

               

              Vážení rodičia, uvedomujeme si, že táto situácia je pre každého z nás náročná. Naším cieľom je, aby sme našu školu udržali čo možno najdlhšie v „zelenej fáze“ a nemuseli zavádzať žiadne ďalšie opatrenia, ktoré by nám ešte viac skomplikovali život. Preto Vás prosíme o pomoc, porozumenie a trpezlivosť a veríme, že to spoločnými silami zvládneme a odštartujeme úspešne nový školský rok. 

               

              S pozdravom

              vedenie ZŠ Narnia


              Vyhlasenie_o_bezinfekcnosti.docx

              Zdravotny_dotaznik_rodica.docx​​​​​​​

            • Pekné prázdniny!

            • Vážení rodičia, milí žiaci,

              ďakujeme Vám za Vašu pomoc a podporu počas celého, veľmi netradičného školského roku. Prajeme Vám krásne leto plné výnimočných zážitkov a teším sa na stretnutie opäť v septembri.

              Vaša Narnia

          • Zmeny v organizácii vyučovania od 15.6.2020
            • Zmeny v organizácii vyučovania od 15.6.2020

            • Vážení rodičia,

              v súvislosti s uvoľnením ďalších opatrení a v súlade s nariadením Ministerstva školstva SR, sa od 15.6. rušia obmedzenia maximálneho počtu detí v jednej skupine. To znamená, že v pondelok  už nebude potrebné deliť žiakov do skupín a všetci žiaci môžu byť vo svojej triede

              V ročníkoch 1.-4.  sa bude vyučovanie riadiť podľa klasického rozvrhu, ktorý bol platný od začiatku školského roku. Pre piaty ročník platí upravený rozvrh, ktorý Vám poslali triedne pani učiteľky. 

              Ranný klub škola v tejto situácii ešte poskytovať nebude. Škola sa otvorí o 7:30, ale nebude už potrebné vykonávať ranný filter merania teploty. Nosenie rúšok v interiéri aj v exteriéri už nebude pre žiakov povinné. Napriek tomu Vás prosíme, aby ste deti odovzdali pred školou a do budovy nevstupovali. Deti to veľmi pekne zvládajú a učia sa byť samostatné. Tiež Vás prosíme, aby ste ich povzbudili k dodržiavaniu hygieny, k pravidelnému umývaniu rúk a k použití dezinfekcií, ktoré sú umiestené v škole.  

              Poobedný klub pre 1.-4. ročník bude do 16:45, pre 5. ročníka do 16:00. Pri vyzdvihovaní detí Vás tiež prosíme, aby ste kontaktovali Vašu pani vychovávateľku telefonicky Vy alebo prostredníctvom pani Plavcovej. 

              Školská jedáleň bude fungovať v štandardnom režime. Pre tých, ktorí sa prihlásili na stravu v nedávnom dotazníku, sú obedy automaticky objednané. Tým, ktorí tak neurobili a chceli by dieťa na obed prihlásiť, odporúčame, aby kontaktovali mailom pani vedúcu školskej jedálne (inga.michacova@narniabb.sk) a oznámili jej, že dieťa nastupuje do školy, prípadne si môžu obedy objednávať samostatne cez systém edupage. 

              V súvislosti s väčším pohybom detí na parkovisku školy počas vyučovania, veľkej prestávky a poobedného klubu Vás prosíme, aby ste v čase medzi 8:00-14:00 nevchádzali autom na hlavnú asfaltovú plochu parkoviska

              Vyučovanie pre 6.-9. ročník prebieha v budúcom týždni ešte stále dištančnou formou. O zmene organizácie Vás budeme informovať. 

              Ďakujeme za spoluprácu!

          • Obnovenie vyučovania
            • Obnovenie vyučovania

            • Vážení rodičia,

              oznamujeme Vám, že od 1.6.2020 ZŠ Narnia obnovuje prezenčnú formu vyučovania pre žiakov 1.-5. ročníka. Viac informácii ohľadom organizácie vyučovania ako aj o opatreniach v súvislosti s aktuálnym usmernením Ministerstva školstva a krízového štábu SR Vám poskytneme v najbližších dňoch prostredníctvom triednych učiteľov Vašich detí.

              Vyučovanie pre 6.-9. ročník prebieha naďalej dištančnou formou.

            • Usmernenie k hodnoteniu žiakov

            • V zmysle usmernenia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu k hodnotenie žiakov základných škôl v čase mimoriadnej situácie, spôsobenej prerušením vyučovania v školách v školskom roku 2019/2020,  vydáva riaditeľ školy ZŠ Narnia nasledovné usmernenie k hodnoteniu žiakov v školskom roku 2019/20:

              Z usmernenia ministerstva vyplýva, že podklady na hodnotenie výchovno-vzdelávacích výsledkov žiakov získava učiteľ̌ v čase prerušeného vyučovania v školách najmä̈ z portfólií́ žiackych prác. Podkladmi môžu byť projekty, riešenia komplexných úloh, samostatné praktické́ práce spracované žiakmi počas domácej prípravy s prihliadnutím na individuálne podmienky každého žiaka.

              Neodporúča sa hodnotiť písomné práce a testy. Na druhej strane si uvedomujeme, že najmä v ťažiskových predmetoch ako sú slovenský jazyk a literatúra, matematika a anglický jazyk je nevyhnutné získavať spätnú väzbu aj formou overenia kognitívnych vedomostí. Preto súčasťou hodnotenia žiackeho portfólia môžu byť aj krátke testy či bleskovky. 

              Hodnotenie učiteľ zapisuje do Pointbooku štandardným spôsobom, pričom nie je potrebné, aby zadal 100 bodov hodnotenia. Pri čiastkovom hodnotení je dôležité, aby percentuálne hodnotenie bolo doplnené aj vhodným slovným komentárom. Minimálny počet známok v predmete sa určí na metodických či predmetových komisiách. 

              Výchovné predmety (telesná výchova, výtvarná výchova, hudobná výchova, technika), nebudú klasifikované známkou, ale slovným hodnotením „absolvoval“. 

              Záverečné hodnotenie jednotlivých predmetov bude vykonané štandardnou známkou na základe priebežného hodnotenia s výnimkou prvého ročníka, kde bude vykonané slovné hodnotenie. 

              V čase mimoriadnej situácie je vo výnimočných prípadoch možné určiť pred postupom do vyššieho ročníka preskúšanie u tých žiakov, ktorí zo subjektívnych príčin neplnili požiadavky dištančného vzdelávania. 

               

              Mgr. Marek Golian

              riaditeľ ZŠ Narnia

    • Kontakty

      • Základná škola Narnia, Okružná 2, Banská Bystrica
      • 0948 900 135
      • Okružná 2 97404 Banská Bystrica Slovakia
      • 42002931
      • 2022232212
      • Číslo účtu (IBAN): SK1102000000002207431659 Variabilný symbol: dátum narodenia dieťaťa v tvare DDMMRRRR Konštantný symbol: 0558 Špecifický symbol: 999 (resp. číslo krúžku) Účel platby: meno dieťaťa + škola (resp. názov krúžku)
    • Prihlásenie