• Novinky

          • POZÝVAME VÁS NA VIANOČNÝ DOM
            • POZÝVAME VÁS NA VIANOČNÝ DOM

            • Milí rodičia, žiaci a priatelia školy,
              srdečne Vás pozývame na Vianočný dom, ktorý sa uskutoční dňa 14.12.2023 od 15:00 v priestoroch našej Narnie. Príďte sa podeliť o radostnú vianočnú atmosféru, užiť si vystúpenia našich talentovaných žiakov a spoločne osláviť toto výnimočné obdobie roka. Tešíme sa na stretnutie s Vami!
              S pozdravom
              Mgr. Marek Golian 
              riaditeľ ZŠ Narnia

          • SPUSTILI SME ŠKOLSKÝ ESHOP
            • SPUSTILI SME ŠKOLSKÝ ESHOP

            • Máme pre Vás skvelú správu! Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia. Jej náhľad vidíte nižšie a je možné si ju aktuálne zaobstarať v našom e- shope: https://www.kraloveskoly.cz/zsnarniabb/ 

              Objednávanie je už spustené a bude možné až do 18.12. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť nový kúsok so školským logom!  

              (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)

          • Uskutočnila sa prvá Mediálna sobota
            • Uskutočnila sa prvá Mediálna sobota

            • V Narnii len prednedávnom vznikol Mediálny klan. Odteraz o nás budete počuť viac, keďže vám budeme prinášať všetky správy a novinky z našej školy. Uplynulú sobotu, 25.11.2023, sa uskutočnila akcia s názvom Mediálna sobota. Pre 31 účastníkov boli pripravené dva workshopy, kde sme si mohli osvojiť nové zručnosti z oblasti fotografie a Instagramu a naučiť sa niečo nové. Workshopov sa zúčastnili členovia Mediálneho klanu a niektorí ďalší žiaci druhého stupňa. Workshop o fotografii viedol profesionálny fotograf Samuel Šnek, ktorý nás voviedol do tohto umenia prostredníctvom prezentácie a cvičení. Zistili sme, že fotografovanie nie je len o stláčaní spúšte, ale aj o fyzike či matematike. Oboznámili sme sa so zručnosťami, ako napríklad používať clonu, či ako určiť rôzne typy zaostrovania a ďalšie triky. Mali sme praktické cvičenia, pri ktorých sme si tieto zručnosti skúšali. Na konci workshopu sme si hodnotili nafotené fotky a diskutovalo sa o úprave fotografií. Druhý workshop
              bol zameraný na Instagram. Mladý mediálnik Maxim Šurka a vedúci Mediálneho klanu, Lukáš Závodník, nám ukázali ako pridávať stories a ako natáčať a fotiť mobilom zaujímavé momentky. Taktiež sme mali aj praktickú časť, kde sme aj pridali prvú story na náš nový školský Instagram.
              Veľká vďaka patrí Rade klanu a Lukášovi za to že zorganizovali takúto akciu a tešíme sa na ďalšie podobné workshopy.

              Barbora Karabášová

          • Dokážeme sa učiť aj v ďalekej Viedni
            • Dokážeme sa učiť aj v ďalekej Viedni

            • Dňa 9. 11. sa naši žiaci 6. ročníka vyučovali naozaj zážitkovou formou. Za vzdelávaním sme vycestovali až do Viedne. V technickom múzeu mali žiaci možnosť na vlastné oči pozorovať vývoj technických zariadení naprieč storočiami. Zdokonaľovanie výdobytkov techniky sme obdivovali na piatich rozľahlých stanovištiach. Prvé stanovište bolo venované zariadeniam, ktoré poukazujú na úžasný vývoj fyziky- pozorovali sme napríklad systém kladiek, ktoré s ľahkosťou dvíhali naozaj mohutné predmety a stroje. Na druhom sme objavovali silu "Energie", na treťom pokrok "Metalurgie". Na štvrtom sme pozorovali a vyskúšali používať najväčšie vynálezy, akými sú nepochybne rôzne senzory merania hluku, skúsili sme obsluhovať rôzne modely počítačov... Na poslednom stanovišti sme zábavnou formou skúšali ako fungujú zariadenia "Médií", tiež sme videli rôzne modely dopravných prostriedkov – lietadiel, automobilov, vlakových súprav. Exkurzia žiakom ukázala, aký dynamický je rozvoj techniky. Navyše sa mohli zdokonaľovať aj v anglickom a nemeckom jazyku, pretože informačné tabuľky boli práve v týchto dvoch jazykoch. Veríme, že sa nám to podarí ešte zopakovať.

          • Preniesli sme sa do 17. novembra 1989
            • Preniesli sme sa do 17. novembra 1989

            • 17. november je dôležitým míľnikom v dejinách Slovenska. Žiakom sme sa to rozhodli priblížiť prostredníctvom tematického dňa, ktorý pripravili zamestnanci našej školy deň pred tým, a to 16. novembra. Už po príchode do školy na vás vyskakovali slogany z čias komunizmu a oblečenie žiakov a učiteľov to len dopĺňalo. Ráno sa celej škole prihovoril "súdruh" riaditeľ prostredníctvom rozhlasu a cez veľkú prestávku sa celá škola zhromaždila na parkovisku, kde absolvovala "malú spartakiádu". Nechýbali ani prehliadky ŠTB a náznaky udavačstva. Pri prechádzke školou ste mohli nájsť rôzne plagáty z čias minulých a "retro" kútiky s vecami, ktoré nás preniesli do minulosti. Veríme, že aj týmto spôsobom sme žiakom priblížili kúsok našej histórie.

          • Pozývame Vás na Narnijský kvíz
            • Pozývame Vás na Narnijský kvíz

            • Rada rodičov si pre dospelých Narnijčanov pripravila kvízový večer, kde aj vy môžete ukázať, čo všetko viete a pri tom si vychutnať dobrú pizzu! 

              Kedy a kde?
              Piatok 24.11.2023 o 17:30
              Pizza Pub Tank, Tulská 37,
              BB - Fončorda


              Budeme mať spolu 5 súťažných kôl, väčšina otázok bude všeobecných, ale dotkneme sa aj Slovenska, Banskej Bystrice a príbehu Narnie. Otázky môžu byť textové, obrázkové, audio aj video, budú ale ľahké, tak sa príďte s nami zabaviť a vyhrať!

              Registrovať sa môžete do večera 23.11.2023.


              Pravidlá večera
              Večer je určený pre dospelákov, pizzéria bude do 20:00 otvorená len pre našu Narnijskú komunitu.
              Štartovné: 3 Eur na osobu.
              Vytvorte tímy od 2 do 8 ľudí – alebo príďte sami a nejakú super partiu vám nájdeme.
              Počet miest je obmedzený - 60 súťažiacich.
              Jedlo a nápoje si objednávate a hradíte sami.

              A čo by to bol za kvíz bez cien? 
              1. miesto: 30% zľava z účtu pre víťazný tím
              2. miesto: 20% zľava z účtu
              3. miesto: 10% zľava z účtu (Zľava sa vzťahuje na jedlo a nealko pitie)

              Ako sa prihlásiť?
              Kliknite na: https://bit.ly/kviz-narnia a vyplňte prihlášku za seba, alebo za celý tím.

              Info: Jozef Tóth 0908 201 818

              Tak príďte zahodiť starosti za hlavu, vytiahnite zo šatníka vaše Narnijské vedomosti a možno práve vy získate korunu kráľa alebo kráľovnej Narnie (aspoň na jeden večer).

          • Siedmaci cestovali za umením
            • Siedmaci cestovali za umením

            • Spolu s našimi siedmakmi sme sa minulý týždeň vybrali na výtvarnú exkurziu do Slovenskej národnej galérie v Bratislave. Čakali nás tam dve zaujímavé expozície na tému Moderny a Sakrálneho umenia. Dozvedeli sme sa, ako rôznorodo dokáže výtvarné, ale aj literárne umenie odrážať pohľady ľudí na okolitý svet, priblížili sme si princíp tvorby obrazov a sôch v období gotiky a baroka, ba sme si vyskúšali aj samotnú prácu v ateliéri. Program bol zaujímavý, podnetný, niektorým bolo azda aj krátko a iste by sa vedeli ešte chvíľu porozhliadať a nechať sa unášať príbehmi na obrazoch. Jesenná prechádzka starým mestom, zastávka v obľúbenom rýchlom občerstvení, nekonečné rozhovory a smiechy... to všetko príjemne spestrilo náš spoločný bratislavský deň.

          • Medzi nami sa skrývajú nadaní šachisti
            • Medzi nami sa skrývajú nadaní šachisti

            • V stredu 8.11.2023 sa uskutočnili školské majstrovstvá žiakov a žiačok v zrýchlenom šachu regiónu Banská Bystrica. Našu školu na týchto majstrovstvách reprezentovali Barborka Karabášová zo 8.A, Jaroslav Kříž z 9.A a
              Mykola Golubkov zo 7.B. 

              A ako sa im darilo na šachovom poli? V kategórií “Družstvá škôl”, ktoré tvorí jeden žiak a jedna žiačka s najvyšším počtom získaných bodov, Barborka a Jaroslav vybojovali pre našu školu krásne 3. miesto. Veľký úspech zaznamenala medzi jednotlivcami Barborka Karabášová, ktorá si “vyšachovala” 2. miesto a postupuje do krajského kola! Všetkým zúčastneným patrí veľká vďaka za reprezentovanie ZŠ Narnia.

          • Spolu s firmou ZAaRES vymeníme plot na ihrisku
            • Spolu s firmou ZAaRES vymeníme plot na ihrisku

            • Síce ihrisko nepatrí škole, ale vo veľkej miere ho využívame počas vyučovania aj mimo neho. Plot, ktorý sa tam nachádza má už veľa rokov, a preto sme sa snažili zabezpečiť jeho výmenu. Podarilo sa nám dohodnúť s firmou ZAaRES, ktorá sa spolu s našimi pedagógmi a žiakmi bude podieľať na jeho celkovej výmene.

          • Žiaci oddychovali a zamestnanci školy investovali do seba
            • Žiaci oddychovali a zamestnanci školy investovali do seba

            • Ani posledné predprázdninové dni počas riaditeľského voľna naši učitelia nezaháľali. Strávili spolu metodické dni na juhu Slovenska pod Zobororm. Pekný slnečný deň využili aj na zdolanie spomínaného kopca, keďže cieľom tohtoročného Podrast-u bol hlavne tímbilding a investícia do vzájomných vzťahov. 

              Vďaka skvelému dopoludňajšiemu workshopu s témou budovania odolnosti voči vyhoreniu učiteľov a skenu osobnosti mohli lepšie porozumieť sebe, svojim kolegom a potrebám. 

              Druhý upršaný deň sa venovali Erazmu a spoločnému zdieľaniu dobrej praxe v oblastiach ako inklúzia, zmysluplné učenie, kritické myslenie.

              O spoločnú zábavu nebola núdza nielen večer, ale aj počas celého dvojdňového pobytu, veď nakuknite :)

          • Pozývame vás na prednášku "Deti digitálnej doby"
            • Pozývame vás na prednášku "Deti digitálnej doby"

            • Rada rodičov vás 23.10. o 17:00 pozýva na prednášku spojenú s praktickým workshopom. Spoločne sa pozrieme na vplyv digitálnych technológii na životy našich detí, sociálne siete, aplikácie, hry a online bezpečnosť. Dotkneme sa témy online závislostí a toho, ako im predchádzať.

              V druhej časti bude priestor na praktické ukážky možností rodičovskej kontroly obsahu a vzájomné zdieľanie skúseností.

              Prednáška sa uskutoční v školskej jedálni.

          • Narnijská burza sa blíži
            • Narnijská burza sa blíži

            • Pozývame na Narnijskú burzu, ktorá sa uskutoční v sobotu 14.10.2023 od 9:00-12:30 v školskej jedálni. Prihlásiť sa môžete do piatku 15:00. Bližšie informácie, inštrukcie a registráciu nájdete na: https://bit.ly/narnia-burza 

              Predávať a kupovať budeme detské knihy a hračky, letné aj zimné športové potreby a vrchné športové oblečenie a príslušenstvo. Prineste ich v piatok, 13.10. od 16:30-19:00 do jedálne. Stále môžu urobiť radosť a poslúžiť niekomu inému. Tešíme sa na vás a veríme, že sa stretneme v hojnom počte!

          • Do našej zbierky pribudli dve športové medaily
            • Do našej zbierky pribudli dve športové medaily

            • To, že naši žiaci majú veľké množstvo nadania sme vedeli už dávno, no opäť nás o tom presvedčili. 5. októbra sa konali Horehronské atletické hry, ktoré združili množstvo atlétov zo škôl nášho kraja. Chýbať nesmeli ani naši žiaci. Súťažilo sa v rôznych atletických disciplínach- skoky, behy, vrhy. Našu školu reprezentovalo šestnásť žiakov, ktorí si domov odniesli dve medaily a množtvo pekných umiestnení. Miriam Pisarovičová získala zlatú medailu (beh na 300 metrov) a striebornú medailu (beh na 8OO metrov). Jakub Čevela sa prebojoval do finále behu na 60 metrov, Miriam Kišová sa prebojovala medzi osem najlepších v skoku do diaľky a Adam Račák hodil úctyhodných 45 metrov kriketkou. Ďakujeme všetkým športovcom, ktorí nás reprezentovali a pedagógom za to, že ich pripravovali.

          • Navštívil nás uznávaný herec
            • Navštívil nás uznávaný herec

            • Meno Lukáš Latinák je všeobecne známe. Obľúbený slovenský herec a glosátor je známy z mnohých filmov, seriálov a zábavných relácií. Okrem toho robí edukačnú činnosť pre školy, počas ktorej sa snaží žiakom priblížiť svet literatúry vtipným a nápaditým spôsobom. Preto 6.10. prijal pozvanie a navštívil Narniu. Počas 90 minút žartoval, prednášal, rapoval, citoval... Ukázal svety rôznych literárnych hrdinov a zaujímavé zákutia veľkého literárneho sveta. Tohto literárneho workshopu sa zúčastnil celý druhý stupeň. Svoju blízkosť a to, že má rád deti vyjadril fotením a autogramiádou, ktorá nasledovala po oficiálnom programe.

          • Učitelia sa vzdelávali aj cez prázdniny
            • Učitelia sa vzdelávali aj cez prázdniny

            • Leto je už nenávratne preč, ale predsa sa ešte raz obzeráme späť a prinášame vám správu o letnom vzdelávaní našich učiteľov.

              Tento rok sa nám to konečne podarilo! Naša škola sa zaradila do programu Erasmus+ a v lete naši prví kolegovia získavali nové poznatky z neurovedy, manažmentu triedy a vzdelávali sa tiež v oblasti riešenia problémového správania žiakov, inklúzie a komunikácie s rodičmi. A to všetko na krásnej Sardínii. Je užitočné pre učiteľov cestovať niekam ďaleko "len" preto, aby sa zúčastnili nejakého školenia? Sme presvedčení, že áno. Je veľmi potrebné, aby sa stretávali so svojimi zahraničnými kolegami, prekračovali hranice svojho štátu, aj všedných dní, aby dokázali vykročiť zo svojej komfortnej zóny a svoje skúsenosti podávali ďalej. A nielen podávali ďalej, ale cielene formovali tých, ktorí im boli zverení.

              Júlové (od 10.-15.7.) a augustové (28.8. - 2.9.) dopoludnia  sme trávili spolu s ostatnými učiteľmi na školeniach, ktoré viedli Robert Krausse a Marie Delaney. Dozvedeli sme sa mnohé dôležité informácie o fungovaní mozgu. O tom, kedy je najlepšie nastavený na učenie sa a čo všetko môže spôsobiť, že sa proces učenia naruší, či celkom zablokuje. Učili sme sa, čo znamená bezpečná trieda,  ako vytvárať vhodné podmienky pre žiakov s rôznymi potrebami a ako vnímať žiaka, učiteľa i rodiča komplexne - v kontexte ich vlastných životných príbehov. 

              Nebolo to však "len" o učení. Popoludní sme mali možnosť zhlboka sa nadýchnuť a načerpať silu pri pohľade na more, pri túlaní sa mestom a pozorovaní života okolo nás. Boli sme fascinovaní chuťami Sardínie, taliančinou, ktorá znela ako melódia a ľuďmi, u ktorých sme pozorovali výrazný zmysel pre priateľstvo a komunitu. Ako sa to prejavovalo? Na pláži pod slnečníkmi, na zastávke na lavičkách, mladí, či starí, sedeli a veľa sa rozprávali. Bolo to krásne. Nad týmto všetkým sa týčili dovysoka vytiahnuté pínie, ktoré pod dotykom horúcich lúčov omamne voňali. Z ich korún sa okrem vône šírilo aj cvrlikanie cikád. Keď nám počas roka bude ťažko, na toto všetko si spomenieme a snáď sa nám to ľahšie ponesie. Cenné poznatky zo vzdelávania  uplatňujeme v našej každodennej pedagogickej činnosti a čoskoro ich odovzdáme ostatným kolegom, aby dopady letného vzdelávania učiteľov Narnia BB cez projekt Erasmus + boli pre našu školu čo najefektívnejšie.

          • A čo ste robili v nedeľu vy?
            • A čo ste robili v nedeľu vy?

            • V nedeľu 1.10.2023 boli v Narnii slávnostné bohoslužby. Každoročne ich pripravuje ZŠ Narnia a jej zriaďovateľ, Zbor Cirkvi bratskej v Banskej Bystrici. Naši prváci perfektne zvládli svoje vystúpenie - nadšene zaspievali narnijskú hymnu a pieseň o priateľstve. Dospelí boli povzbudení témou bohoslužieb "Domov" - Bohom stvorený, ľudským hriechom stratený a pokorným návratom k Bohu opäť získaný. Previedol nás ňou kazateľ CB Juraj Institoris. Deti boli touto témou oslovené cez maľovaný príbeh. Po ukončení bol čas na neformálne rozhovory, spoločné zdieľanie a chutné občerstvenie.

          • Európsky týždeň športu prebieha aj v Narnii
            • Európsky týždeň športu prebieha aj v Narnii

            • V zdravom tele zdravý duch. Toto heslo je aktuálne aj u nás v Narnii, a preto sme sa rozhodli opätovne zapojiť do Európskeho týždňa športu. Celá škola sa každé ráno zúčastňuje moderovaných rozcvičiek, počas ktorých sa nám vždy prihovorí nejaký významný športovec a spoločne absolvujeme rôzne zaujímavé aktivity. Starší žiaci chystajú pre svojich mladších spolužiakov moderované hodiny telesnej výchovy a zahanbiť sa nedávajú ani samotní telocvikári. Počas Rest timu môžu deti využiť rôzne športové ponuky- futbal, volejbal, ringo, ultimate frisbee... Jedna z väčšich aktivít je aj celoškolský orientačný beh, ktorý nás čaká už vo švrtok.

          • Ihrisko pre Narniu sa stalo skutočnosťou
            • Ihrisko pre Narniu sa stalo skutočnosťou

            • Určite si spomínate na projekt, v ktorom sme sa snažili vyzbierať peniaze na nové ihrisko pre deti, ktoré nás navštevujú. V uplynulých dňoch sa projekt dostal do poslednej fázy, počas ktorej bolo samotné ihrisko nainštalované. Ďakujeme všetkým, ktorí na nové ihrisko prispeli. Ak by ste tak ešte chceli urobiť, tak nám chýba posledných 800 eur, ktoré sme museli doložiť z iných zdrojov. Podporiť tento projekt môžete tu.

              Prosíme rodičov, aby deťom predstavili pravidlá, ktoré nájdete v obrázku nižšie, a tak prispeli k plnohodnotnému zážitku na nových preliezkach.

          • Prvý týždeň v Narnii bol nabitý programom
            • Prvý týždeň v Narnii bol nabitý programom

            • Ako to už bežne býva, tak v prvý školský týždeň sú ešte rôzne sprievodné aktivity, ktoré naštartujú nový školský rok. Naši žiaci zažili slávnostné otvorenie školy, nacvičovanie požiarneho poplachu, branné cvičenia, ale aj rôzne výlety do okolia. Boli sme na Suchom vrchu, Pustom hrade, ale aj na rôznych cyklovýletoch. Cieľom týchto podujatí bolo spoznať blízke okolia, zoceliť triedne kolektívy a pripraviť sa na mimoriadne situácie.

              Špeciálnou skupinou boli dve piatacke triedy, ktoré sa od 6. do 8. septembra vybrali do dedinky Jasenie, kde strávili tri pekné dni teambuildingovými aktivitami so svojimi novými učiteľmi. Prvý deň prišli aj ich rodičia a spoločne strávili čas pri opekačke a rôznych hrách. Druhý deň boli pre deti nachystané tri bloky, cez ktoré sa viac zamerali na slovo kolektív, na jeho význam a prínos. Naučili sa prijímať slabosti jednotlivcov a skrze nich posilniť celý kolektív. Dopomohli k tomu rôzne hry a aktivity. Medzi najobľúbenejšie patrila výzva, počas ktorej mali za 90 minút spoločne urobiť 40 úloh. Deti to stihli v stanovenom čase, ale ľahké to pre nich nebolo. Veríme, že im tieto tri dni pomohli viac sa spoznať a prijímať sa so všetkým, čo majú. 

    • Kontakty

      • Základná škola Narnia, Okružná 2, Banská Bystrica
      • 0948 900 135
      • Okružná 2 97404 Banská Bystrica Slovakia
      • 42002931
      • 2022232212
      • Číslo účtu (IBAN): SK1102000000002207431659 Variabilný symbol: dátum narodenia dieťaťa v tvare DDMMRRRR Konštantný symbol: 0558 Špecifický symbol: 999 (resp. číslo krúžku) Účel platby: meno dieťaťa + škola (resp. názov krúžku)
    • Prihlásenie