• Novinky

          • Víťazná Rozkvitnutá Európa
            • Víťazná Rozkvitnutá Európa

            • Niekoľko detí z našej školy sa zúčastnilo súťaže Rozkvitnutá Európa. Tímy detí si v ESC pod odborným vedením 18. 5. 2016 vysadili "svoj" črepník a o rastlinky v ňom sa pravidelne starali - až do dnešného dňa (5.6.2016), kedy bolo záverečné vyhodnotenie. A oplatilo sa! Víťazom celej súťaže a výhercom poukážok pre našu školu, v hodnote 500 EUR, sa stal práve tím piatakov z našej školy, v zložení Joannky Bezákovej, Johanky Ličkovej, Janka Paňáka, Maťka Duraja, Timka Polohu, Maťka Búciho, Ivka Laca, Maťky Oravcovej, Katky Orságovej a Katky Sedliačikovej. Decká, boli ste šikovné, kreatívne, skvelé! Vo fotoalbume si môžete pozrieť fotky z akcie.

              Gratulujeme!

          • Balónový Deň detí v Narnii
            • Balónový Deň detí v Narnii

            • Ak niekto v BB a okolí nájde na svojej záhrade či balkóne množstvo balónikov, je pravdepodobné, že to má na svedomí Narnia. Pokojne nás zavolajte, ochotne to prídeme vyčistiť. :)

              270 balónikov z rúk 270 žiakov Narnie odletelo na jeden povel do neba. Vyjadrili sme tak vďačnosť a radosť z toho, že stále žijeme v mieri, že sa môžeme smiať, učiť, hrať, že máme rodičov a rodiny a proste, že nám je na svete dobre. Pohľad na množstvo balónov letiacich do výšky bol nádherný a deti to vyjadrili poriadnym potleskom a výkrikmi.

              Po obede vedenie našej školy spolu s deviatakmi čapovalo celej škole zmrzlinu s polevou. Mňam, bol to chutný deň.:) 

               

          • Postup do finále v projekte iKid
            • Postup do finále v projekte iKid

            • V tomto školskom roku sa žiaci Narnie zapojili do celoslovenského súťažného projektu s názvom iKid (Innovative Kid). Čo je jeho cieľom? Jednoducho zasiať do mladých ľudí semienko inovácie, podporiť ich kreativitu a predstaviť im svet podnikania, nových nápadov a prezentácie. 

              Za našu školu súťažili až 4 tímy. Pracovali na svojich projektov usilovne 6  mesiacov. Navštevovali firmy, komunikovali s odborníkmi..  A čo vymysleli? Prečítajte si wink

              Tím ôsmakov (Vera Perecárová, Dany Vajdová, Alžbetka Patterson, Kika Nemcová, Paťo Kvasnička, Adam Vereš) vymyslel Kno.no - úžasnú vložku do topánok s integrovanými senzormi s aplikáciou do mobilu pre nevidiacich. Tím pracoval pod vedením pani učiteľky Moniky Perecárovej.  

              Tím siedmakov (Matej Orságh, Danko Muller, Šimon Ďuriančik, Andrej Homola) pod vedením p. učiteľa Laciho Uličného vymyslel inteligentný kufor. Nemusíte ho ťahať, sám vás nasleduje, váži svoju hmotnosť a dokonca nabíja mobil.

              Tím šiestakov v zložení Miška Sedliačiková, Lukáš Podhorský, Jakub, Borguľa, Terezka Litvinová, Jožko Lovíšek, Terezka Sujová a pod vedením p. učiteľky Katky Kriškovej vymyslel integrovaný kôš do kuchynskej linky skartujúci a separujúci odpad z papiera a plastu. 

              Druhý tím šiestakov v zložení Dorotky Šurkovej, Natálky Dudkovej, Marca Graciasa, Bruna Melichera, Danka Vlčeka a Kamila Renča prišli s nápadom na iBench elektrickú lavičku s funkciou svietenia, prehrávania hudby a nabíjania mobilov. Tím pracoval pod vedením pani učiteľky Megy Schabjukovej.

              Posledný tím s produktom iBench postúpil do celoslovenského finále.

              Prečítajte si viac v článku:http://www.priekopnik.sk/mladi-startupisti-z-banskej-bystrice-ukazali-ze-sa-vo-svete-podnikania-nestratia.

              Mentori projektu, ktorým patrí naše poďakovanie, sú Veronika Beličková, Ondrej Borguľa a Petra Sedliačiková, Igor Patráš, Katka a Martin Šurkovci.

              Ďakujeme za Vašu dobrovoľnú pomoc, veľmi si to vážime.  A všetkým deťom, samozrejme, srdečne blahoželáme!

               

          • Sme niekoľkonásobní celoslovenskí víťazi! :)
            • Sme niekoľkonásobní celoslovenskí víťazi! :)

            • Žiaci z Narnie vyhrali v súťaži "Language Flower" (Jazykový kvet) aj posledné celoslovenské kolo, a to rovno v troch kategóriách! V ďalších dvoch sme získali druhé a tretie miesto. Wow, viete si predstaviť, s akým nadšením sa vracali domov z Trnavy? :)

              Dráma v anglickom jazyku (žiaci druhého stupňa):

              Muzikál "Shakespeare"- 1. miesto

              Jayce Rumbold, Jaylin Rumbold, Tate Rumbold, Oliver Poloha, Elizabeth A. Patterson, Adriana Vajová, Vera Perecárová, Natália Halušková, Bibiána Hajová

              Dráma v anglickom jazyku (žiaci prvého stupňa):

              Muzikál "Punchinella" - 1. miesto

              Svetlanka Czéreová, Kristínka Chebeňová, Tomáš Jurkovec, Janko Kothaj, Anička Lugovkina, Tess Megargee, Alžbetka Rafajová, Peťka Kvasničková, Gage Rumbold, Adelka Dudková, Ester Hollá, Hanka Kečkešová, Natálka Žiaková

              Prednes v anglickom jazyku - bilingválni žiaci:

              Elizabeth A. Patterson (8.A) - 1. miesto

              Prednes v anglickom jazyku - slovenskí žiaci:

              Oliver Poloha (7.A) - 3. miesto

              Prednes v ruskom jazyku:

              Anička Lugovkina (4.A) - 2. miesto

              Šikovné pani učiteľky, ktoré ich pripravovali: Janka Patterson, Vierka Mondzo, Melinda Zeeklaugh

               

            • Blahoželáme Sofii :)

            • Sofia Šobrová z Green Class B (3.B) vyhrala 3. miesto v okresnom kole súťaže Slávik Slovenska. Sofi, tešíme sa s Tebou a blahoželáme. :)

            • Čestnosť

            • V múdrom slovníku sa slovo čestnosť spája so cťou robiť niekomu dobré meno. Aj v Narnii sme sa počas tejto témy snažili robiť dobré meno nielen sami sebe, svojim rodičom, ale aj našej škole a Pánu Bohu.

              Ráno 28.04.2016 sa zišli prváci a druháci, aby slávnostne ukončili tému ČESTNOSŤ.

              Po privítaní a stíšení, nám p. učiteľka Ivka a p. učiteľ Martin zahrali krátke, ale pre deti veľmi vtipné scénky o podvádzaní. V prvej scénke Ivka získala víťazstvo v hre Človeče nehnevaj sa tak, že pri Martinovej nepozornosti si otočila kocku na také číslo, aké práve potrebovala.  V druhej sa zasa Martin snažil vyhrať futbalový zápas tak, že nafilmoval faul a snažil sa dosiahnúť kopanie jedenásť metrového kopu. Deti samozrejme reagovali a snažili sa dosiahnuť spravodlivé ukončenie hier. Ale nesnažíme sa aj my niekedy dosiahnúť víťazstvo za každú cenu?  Aj za cenu malého podvodu?  A ak na to nikto nepríde, je to všetko v poriadku?  Veď ak nás nikto nevidí, nikto nevie o našom malom podvode, takže sa v podstate akoby ani nestal. Ale je to naozaj tak?  A predsa je tu niekto, kto to vidí a to Pán Ježiš. Na záver tohto zamyslenia nám žiaci Blue class A  v doprovode Zuzky P. zaspievali pieseň. Dohodli sme sa, že aj po ukončení tejto témy, sa budeme snažiť aj naďalej robiť dobré meno sebe, rodičom, škole a Pánu Bohu.

          • Koncert Trinity College Concert Choir and Orchestra
            • Koncert Trinity College Concert Choir and Orchestra

            • Dovoľte, aby sme Vás v spolupráci s mestom Banská Bystrica srdečne pozvali na koncert, ktorý sa uskutoční v utorok, 17. mája 2016, o 17:00 v mestskej Radnici. Vstupenky je nutné si vopred rezervovať na Radnici alebo prostredníctvom emailu edita.ulicna@narniabb.sk. (vstupné je dobrovoľné) 

              O necelý mesiac totiž do nášho mesta zavíta 58 členný orchester a spevokol z kresťanskej Trinity International University, ktorá sídli v blízkosti Chicaga.

              Okrem podvečerného koncertu hostia z USA navštívia aj ZŠ Narnia.

              Trinity College Concert Choir and Orchestra je skupina mladých kresťanov, ktorí berú vážne svoju vieru aj svoju hudbu. V závere akademického roka 2015/16 vyrazia na Európske turné, ktorého zahájením bude práve koncert v našom meste. Ďalej budú pokračovať vystúpeniami v Nemecku, Čechách a Belgicku.

          • Čistota srdca a mysle
            • Čistota srdca a mysle

            • Marcová prierezová téma „Čistota srdca a mysle“ sa niesla v predveľkonočnom duchu, pričom nosným bol verš z Matúšovho evanjelia 5, 8 „Blahoslavení čistého srdca lebo oni uvidia Boha.“ Hľadali sme, čo je to, to čisté srdce? Na čo je to dobré? Kde ho nájsť? Ako sa také niečo vôbec čistí? Dokážeme to my sami?

              Skúmali sme s deťmi, čo máme robiť, aby sme si myseľ udržali čistú. A prišli sme na to, že najlepšie je plniť ju dobrými, múdrymi, a správnymi vecami, práve takými, ktoré prinášajú pokoj a radosť a tiež vyzbrojiť sa zručnosťou pretvárať, meniť situácie a konflikty zásahom správneho rozhodnutia. Čítali a pozerali sme príbehy, učili sa myslieť kriticky ... Objavili sme, že nezhoda či hnev sa lepšie vyriešia rozhovorom než krikom. Tiež, že potrebujeme byť múdri pri výbere toho, čo si čítame, čo pozeráme, čo hovoríme alebo píšeme o druhých a tiež, ako rozmýšľame sami o sebe. Nakoniec, ako rozmýšľa o nás Boh, ak bol ochotný nechať svojho Syna zomrieť za nás, a dať tak príležitosť každému mať „čisté srdce“ a raz ho uvidieť. Akou radosťou a pokojom napĺňa myseľ poznanie, že sme pre „niekoho“, takí milovania hodní? O tom nám na Wonder day, ktorým sme uzavreli našu tému, zaspievali deti zo speváckeho krúžku IMPACT a pomocou „Knihy bez slov“ doplnila pani učiteľka Zuzka Golianová. A aby to neostalo iba pri slovách, Wonder day sme zavŕšili veľkou burzou dobrých kníh.

               

            • Galéria talentov a cena Jána Bakossa

            • Blahoželáme žiakom Narnie, ktorí získali krásne umiestnenia v tejto celoslovenskej, nepostupovej súťaži:

              v kategórii mladší žiaci - Hra na hudobný nástroj 

              získalo 1. miesto naše Violončelové trio

              Katka Kothajová (3. ročník - GC A)

              Natálka Melicherčíková (3. ročník - GC A)

              Lukáš Kachnič (4. ročník -YC)

              2. miesto 

              Šimon Leškanič (4. ročník - YC) v hre na klavíri 

               

              v kategórii mladší žiaci - výtvarná tvorba

              získala 2. miesto Hanka Galandová (3. ročník - BCB)

               

              v kategórii starší žiaci - literárna tvorba

              získala 2. miesto Dorotka Sipoczová (7. ročník - Further Up)

               

              Všetkým víťazom blahoželáme a sme na nich hrdí. :)

               

               

            • Veľký úspech Narnijčanov v krajskom kole súťaže "Jazykový kvet"

            • Súťaž "Jazykový kvet" ponúka možnosti zasúťažiť si v oblasti recitovania vlastnej aj interpretovanej prózy a poézie v cudzích jazykoch a v oblasti dramatického predstavenia v cudzom jazyku. Viacerí naši žiaci sa vo svojich kategóriách prebojovali až do krajského finále súťaže a aj v ňom boli veľmi úspešní. Blahoželáme týmto výhercom:

              1. stupeň - recitovanie v ANJ

              Miška Bečková (1. ročník) -  1. miesto

              1. stupeň - recitovanie v RUJ

              Anička Lugovkina (4. ročník) - 1.miesto

              2. stupeň - recitovanie v ANJ

              Natálka Dudková (6. ročník) - 3.miesto 

              Peťka Sochorová (7. ročník) - 2.miesto

              Oliver Poloha (7. ročník)  - 1. miesto

              Recitovanie v ANJ - bilingválni žiaci

              Jayce Rumbold (8. ročník) - 3. miesto

              Jaylin Rumbold (5. ročník) - 2.miesto

              Elizabeth A. Patterson (8. ročník) - 1.miesto          

              Prezentácia drámy 

              Muzikál "Punchinella" - 1.miesto vo svojej kategórii

              Muzikál "You'll Like It" - 1.miesto vo svojej kategórii

              Všetkým žiakom a učiteľkám srdečne blahoželáme a tým, ktorí získali prvé miesta, želáme veľa úspechov v celoslovenskom kole súťaže!

               

          • Narnia má talent 2016
            • Narnia má talent 2016

            • Neverili by ste, koľko máme v našej škole umeleckých talentov! Mohli sme sa o tom presvedčiť 17. marca počas súťaže „Narnia má talent“, do ktorej sa zapojili žiaci od najmladších až po najstarších. Súťažilo sa v kategóriách: spev a tanec, výtvarná tvorba, literárna tvorba a hra na hudobný nástroj. Víťazi v posledných troch kategóriách budú našu školu reprezentovať v celoslovenskej súťaži Galéria talentov. Porota zložená z učiteľov a detí veru nemala ľahkú úlohu. A tiež nebolo jednoduché vystúpiť s tancom alebo spevom pred celou školou, ale publikum každého odvážlivca patrične povzbudilo – potleskom, pokrikmi a občas sa pridalo aj spevom. Držme palce postupujúcim! Fotky zo súťaže si môžete porzieť v galérii

              SPEV A TANEC: Martin Vojtáš, Dávid Hupka (1.B, spev a tanec), Alexandra Chudá (1.B, tanec), Sára Podhorská (2.A, tanec), Adel Dudková, Sandra Borguľová (3.B, tanec)

              VÝTVARNÁ TVORBA: 1. stupeň - Hana Galandová (3.B), Samuel Šipöcz (4.A)

              2. stupeň – Terézia Litvinová (6.A), Mária Lunterová, Barbora Szentpéteriová (9.A)

              LITERÁRNA TVORBA: Dorotka Šipoczová (7.A, próza), Anežka Krestianková (7.A, poézia)

              HRA NA HUDOBNÝ NÁSTROJ: 1. stupeň - Katarína Kothájová, Natália Melicherčíková (3.A, violončelové duo), Šimon Leškanič (4.A, klavír)

              2. stupeň - Martina Oravcová, Martin Laurinc, Max Patterson (gitarové trio), Natanael Poloha (9.A, saxofón)

          • Múdrosť
            • Múdrosť

            • Lebo múdrosť je lepšia než koraly a akékoľvek prežiadúcne veci sa jej
              nevyrovnajú (Príslovie 8:11). A práve ona bola našou prierezovou témou
              od 8. februára.
              Zamerali sme sa počas nej na “boj proti nude” alebo ako je múdre narábať
              s našim drahocenným časom. Náš čas sme sa okrem iného snažili využiť
              napr. na japonské umenie skladania papiera - Origami, na učenie sa
              spoločenských hier ako sú “Super farmár” a “Cut the rote” a pod.
              Ďalším našim zameraním bolo “Ako sa správať bezpečne”. Z knihy s
              názvom “Učíme sa správať bezpečne” sme si čítali príbehy o “Neznámom
              človekovi”, “Bola som kyberšikanovaná”, “Ako sa Terka stratila”, “Nie
              každá tekutina je na pitie”, “Energetické nápoje”, “Seriál náš
              každodenný” a pod. Rozprávali sme sa o príbehoch a vypracovávali sme
              pracovné listy, ktoré s nimi súviseli.
              Tému sme ukončili 26. februára. Pevne  však veríme, že aj napriek tomu,
              že sa jej ďalšie mesiace nebudeme tak intenzívne venovať, bude sa nám
              dariť využívať čas a byť múdry v našom každodennom konaní.

            • Blahoželáme Kike a Michalovi!

            • Michal Litvin a Kristínka Nemcová z Cair Paravel (VIII. A) získali 2. a 3. miesto v súťaži Kováčova Bystrica za vlastnú tvorbu príbehov. Tešíme sa s nimi a ďakujeme za reprezentáciu našej školy. :)

               

          • Blahoželáme Jankovi
            • Blahoželáme Jankovi

            • Janko Marček z Yellow Class (IV.A) postúpil z okresného kola súťaže Hviezdoslavov Kubín do regionálneho kola. Janko, blahoželáme Ti a prajeme Ti veľa šťastia pri ďalšej reprezentácii školy. :)

          • Lyžiarsky výcvik
            • Lyžiarsky výcvik

            • 8. februára sme do autobusu naložili naše kufre, tašky, lyžiarky, lyže a vydali sa smerom Jasenská dolina. Každému pasažierovi bolo jasné, že veľké dobrodružstvo v podobe 5 - dňového lyžiarskeho výcviku sa začína. Ako to tam celé bude vyzerať, aké budú izby, budú nám dobre variť, bude čas na oddych...?- to všetko boli otázky na, ktoré  sme po príchode do penziónu Brest postupne dostávali odpovede. A aj keď nám počasie nie vždy prialo, zažili sme veľa zábavy, smiechu, večerné guľovačky namiesto večerného lyžovania, vyskúšali sme si lyžovanie v náročných daždivých podmienkach... 

              Mimochodom, lyžiarsky, to nie je len o zvládnutí  základov lyžovania, zdokonalení techniky lyžovania (za čo ďakujeme inštruktorom Editke, Zuzane, Martinovi a Lacimu), ale je to hlavne o medziľudských vzťahoch a utužovaní kolektívu. V prostredí školy sa nikdy nedozviete napr. aký je váš najlepší kamarát ako spolubývajúci (či sa náhodou nesprchuje iba 1x za týždeň),  zistíte, kto z triedy je ochotný nezištne pomôcť spolužiakom (odniesť lyže a lyžiarky piatim spolužiakom na vzdialenosť 1.5 km, zastúpiť v kuchyni, keď služba zaspala...) a  rozhovory po večierke, tie sú na nezaplatenie. Bolo nám veselo i vážne- riešili sme logické hádanky, súťažili sme o najupratanejšiu izbu, učili sa biblické veršíky naspamäť, mohli sme si privstať a zúčastniť sa ranného stíšenia, kde sme spoločne prosili Boha o ochranu. A viete čo? Odpovede na tieto modlitby sme videli každý deň - nestal sa nám žiadny vážny úraz, kým pri iných školách, čo tam boli, to bolo na dennom poriadku. 

              Ďakujeme Bože za Tvoju ochranu aj za nádherný čas spolu.

               

              Za vedúcich Megy

            • Blahoželáme Alžbetke

            • Alžbetka A. Patterson (Cair Paravel - 8.A) získala 2. miesto v krajskom kole olympiády v anglickom jazyku. Blahoželáme, Alžbetka. :)

               

          • Záver témy "pokoj"
            • Záver témy "pokoj"

            • I. stupeň

              Piatok 5. februára 2016 sme začali spoločným stíšením na Celebration 1. stupňa, ktorým vyvrcholila naša mesačná téma: POKOJ. Podľa výroku Matky Terezy: Pokoj začína úsmevom nás na úvod príjemne naladili žiaci OCB pod vedením Mrs Janky Patterson. Po krátkom biblickom zamyslení: Pokoj vám zanechávam, svoj pokoj vám dávam, ale ja vám ho dávam, nie ako svet dáva. Nech sa vám srdce neznepokojuje a neľaká (Ev. Jána 14, 27) sa so svojimi príspevkami zaradom prezentovali jednotlivé triedy. Videli sme krásne a výstižné kresby žiačikov OCA dramaticko-hudobné spracovanie BCA, počuli trefné básne žiačok GCA spolu s výkladom myšlienkovej mapy, ktorú ako trieda vyrobili. Spolu so žiakmi GCB sme v modlitbe ďakovali Pánu Bohu za mier v našej krajine, pokoj v našej škole a vzájomných vzťahoch. Vedúci pracovných tímov z YC predstavovali jednotlivé pohľady k téme, kde pokoj môžem nájsť a ako sa prejavuje. Spoločné ráno sme ukončili upokojujúcou anglickou uspávankou, ktorú väčšina žiakov pozná z hodín AJ, popriali sme si požehnanie  a potleskom ocenili všetkých účinkujúcich.

              Po veľkej prestávke sme pokračovali dynamicky, deti sa prezliekli do masiek, lektorka Melinda každú triedu naučila špeciálny texaský tanec a pestrý, veselý karneval sa mohol naplno začať. Užili sme si spolu veľa zábavy a tešíme sa na ďalšie narnijské dobrodružstvá! Fotky z karnevalu si môžete pozrieť v našom albume.

              II. stupeň

              V piatok 5. 2. 2016 sme so žiakmi 2. stupňa uzavreli na našom tradičnom stretnutí „chapel“ tému pokoj. Najprv si žiaci mohli vypočuť jedno zo svedectiev, ktoré si pre nich pripravili učitelia. Na výber boli témy ako: pokoj v nemocnici, pokoj ohľadne minulosti, pokoj v životnej zmene, pokoj v láske a vo vzťahoch, keď Boh mi nedá pokoj. Potom nám na spoločnom stretnutí manželia Šipöczovci porozprávali o tom, ako si možno udržať „pokoj v nepokoji“ – teda o svojom živote v moslimskej krajine Jordánsko, do ktorej za posledné roky prišlo 2 až 3 milióny utečencov. A aj vďaka tomuto videu sme si spoločne zaspomínali, čo všetko sme mohli zažiť počas tohto mesiaca na zaujímavom mieste nazvanom „Peace room“, pozrite sa aj vy: https://vimeo.com/154210007 

          • Zápis prvákov v APRÍLI
            • Zápis prvákov v APRÍLI

            • Vážení rodičia budúcich prváčikov,

              na základe novelizácie školského zákona, ktorá platí od septembra 2015, sa od tohto školského roku posúva zápis budúcich prvákov z obdobia január až február na mesiac APRÍL. V našej škole zápis prebehne v utorok 19. apríla 2016. Zároveň si v kalendári na pravej strane stránky školy môžete pozrieť termíny dní otvorených dverí. V priebehu mesiacov február až marec zverejníme ďalšie informácie k zápisu.

              Ďakujeme Vám za záujem o našu školu a tešíme sa na nových budúcich prváčikov. 

              S otázkami sa môžete obrátiť mailom na adresu: riaditelka@narniabb.sk.

          • Silvester v Narnii
            • Silvester v Narnii

            • ...pre tých, ktorí by tento večer chceli stráviť s nami... 

              Stretneme sa o 19:00 v budove Rest time a strávime spolu neformálny čas plný hier, rozhovorov a dobrého jedla :)

              Vstupenkou je aspoň "kúsok" občerstvenia a zabalený darček - drobnosť, ktorá poteší niekoho iného v spoločnej "balíčkovej" hre.

              Tešíme sa smiley

              Vaša Narnia

    • Kontakty

      • Základná škola Narnia, Okružná 2, Banská Bystrica
      • 0948 900 135
      • Okružná 2 97404 Banská Bystrica Slovakia
      • 42002931
      • 2022232212
      • Číslo účtu (IBAN): SK1102000000002207431659 Variabilný symbol: dátum narodenia dieťaťa v tvare DDMMRRRR Konštantný symbol: 0558 Špecifický symbol: 999 (resp. číslo krúžku) Účel platby: meno dieťaťa + škola (resp. názov krúžku)
    • Prihlásenie